Coöperaties – Thema’s

    Print       Email

Coöperaties| Thema’s | Rechtsvorm | Goede voorbeelden | Platforms | Uitdagingen Rol Netwerk Platteland

Coöperaties worden opgericht rond verschillende thema’s. Er zijn drie hoofdcategorieën te onderscheiden van coöperaties op het platteland: de energiecoöperatie, de zorgcoöperaties en de voorzieningencoöperatie. Bij goede voorbeelden vindt u  links naar initiatieven.

Deze verschillen onderling sterk in doelen, opzet en inhoudelijke deskundigheid. Wat ze gemeen hebben is de rechtsvorm coöperatie en  het bewonersinitiatief.

Bij sommige vormen investeren dorpsbewoners in de coöperatie door ledencertificaten te kopen. Dat geeft meer verbondenheid dan alleen toegezegde vrijwillige tijdsinzet.

Zorg- en welzijnscoöperaties

Deze kopen lokaal of regionaal gezamenlijk zorg in, bijvoorbeeld voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Vooral in Brabant hebben ze hier al jarenlang ervaring mee.

Energiecoöperaties

Deze gaan meestal over gezamenlijke inkoop van (duurzame) energie en investeringen in duurzame energieopwekking. Voor de deelnemers worden goede tarieven afgesproken en voor het dorp behoorlijke winsten binnengehaald, die worden ingezet voor diverse doeleinden in het dorp. Overal in het land worden deze coöperaties opgericht.

Dorps- en regiocoöperaties

Deze worden opgericht door dorpen en regio’s voor meerdere doeleinden; bijvoorbeeld het regelen van breedbandinternet, het exploiteren van een dorpswinkel of het openhouden van een dorpscafé. Inwoners van dorp en streek zoeken naar nieuwe vormen van zelfsturing en versterking van het zelforganiserend vermogen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*