Loading...
U bent hier:  Home  >  Landbouw en Maatschappij  >  Artikel

Geeft Nederland prioriteit aan innovatie?

Door   /  4 maart 2013  /  Landbouw en Maatschappij, POP3  /  Geen Reacties
Trefwoorden: , ,

    Print       Email

Na het akkoord over de meerjarenbegroting van de Europese Unie is de veelgehoorde klacht in Nederland dat er nog altijd te veel geld naar landbouw gaat en te weinig naar innovatie. Nu wil ik geen discussie voeren over de bestedingen van de Europese miljarden, maar helemaal ‘of landbouw of innovatie’ is het natuurlijk niet.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De EU geeft de lidstaten ook binnen het Europees landbouwbeleid de ruimte om te focussen op innovatie. Sterker nog: de EU heeft innovatie centraal staan in haar doel om Europa krachtiger en competitiever te maken. Een van de instrumenten om dit doel te behalen zijn de European Innovation Partnerships (EIPs). Dit wil ik hier nader belichten.

Deze innovation partnerships worden voor een vijftal thema’s opgezet, waaronder het ‘Productiviteit en duurzaamheid in de landbouw’. Een EIP wordt uitgevoerd door een Operationele Groep waarin boeren, adviseurs, onderzoekers, bedrijven en andere actoren samenkomen om ideeën voor verduurzaming en versterking van de landbouw uit te werken. De Operationele Groepen kunnen aanspraak maken op middelen uit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).

De vraag is of en hoe Nederland het Europese Innovatie Partnerschap voor landbouw gaat inzetten. Zowel het ministerie van EZ als de provincies hebben innovatie van de landbouw als prioriteit benoemd. Een mooi vertrekpunt. In het POP kunnen ministerie en provincies aangeven hoe ze invulling willen geven aan deze innovatie-opgave. In het POP moet ook een antwoord komen op de vraag van de EU hoe Operationele Groepen worden ondersteund.

Op dit moment zijn de provincies bezig met het schrijven van het POP. Ofwel:  de provincies zijn nu zelf in de gelegenheid om prioriteiten te benoemen en dus ook om daarin al dan niet voor innovatie te kiezen.

Mijn conclusie: Nederland is dus zelf aan zet om veel middelen in te zetten op innovatie in de landbouw. Ik ben erg benieuwd of we dit in de plannen ook terug gaan zien!

Foto: Hans Dekker, freenatureimages.eu

Netwerkteam Netwerk Platteland: innovatieve praktijken en (internationale) samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*