Loading...
U bent hier:  Home  >  Landbouw en Maatschappij  >  Artikel

Jongeren aan zet!

Door   /  21 februari 2013  /  Landbouw en Maatschappij, Leefbaarheid en krimp  /  Geen Reacties
Trefwoorden:

    Print       Email

enrd young farmers

Het platteland is ook het platteland van jongeren. Er wordt nogal wat gezegd over de jongeren. Ze schijnen weg te trekken van het platteland en als ze er nog wonen zorgen ze voor overlast, vinden ze het saai en is er geen werk voor ze. Gechargeerd natuurlijk, zijn dit een beetje de ideeën die er leven.

Maar kloppen deze beelden ook? Is het echt zo saai? En zijn jongeren niet geïnteresseerd in hun dorp of platteland? Uit een onderzoek in de Europese lidstaten blijkt dat niets minder waar is. De jongeren die op het platteland wonen hebben hier vaak bewust voor gekozen en vinden het fijn. En ze organiseren een hoop activiteiten om het gezellig te maken met elkaar.

Als we de verschillende jongerenprojecten op het platteland zien blijkt dat groepen jongeren ook heel goed in staat zijn om zich in te zetten voor hun leefomgeving. Of het nou gaat over een het opzetten van een jeugdsoos of keet, zeskamp organiseren, of discussies met elkaar aangaan over maatschappelijke onderwerpen. Of dat ze jong en ondernemer zijn op het platteland. Ze voelen zich betrokken. Ze weten zelf het beste wat ze willen.  Vraag daar vooral naar. Een beetje ondersteuning met advies of coaching kan ze op weg helpen.

Het Europese netwerk van plattelands ontwikkeling (ENRD) heeft onlangs een thematisch werkgroep rond jongeren en jonge boeren gestart. In de vele lidstaten van de EU worden jongeren projecten opgezet. De taak van de werkgroep is het delen van goede voorbeelden, om elkaar te inspireren en in de toekomst nog meer jongeren enthousiast te maken voor de ontwikkeling van hun dorp of omgeving.

Hierbij alvast het begin van een lijstje met geslaagde jongeren projecten op het platteland. Om anderen te inspireren, wie vult aan?

 

Marieke werkt bij adviesbureau ETC en voor het Netwerk Platteland. Op het gebied van gebiedsontwikkeling, LEADER en leefbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*