Loading...
U bent hier:  Home  >  Leefbaarheid en krimp  >  Artikel

Sociale leefbaarheid – Topdorpen

Door   /  8 juni 2012  /  Leefbaarheid en krimp  /  Geen Reacties
Trefwoorden: , ,

    Print       Email

Sociale leefbaarheid | Topdorpen

Topdorpen

Bij diverse activiteiten waarbij Netwerk Platteland betrokken was, zoals het PlattelandsParlement (oktober 2009)  en de Conferentie Sociaal Vitaal Platteland (maart 2010), hebben we de thema’s bevolkingskrimp en sociale leefbaarheid aan de orde gesteld. Diverse goede voorbeelden van omgaan met demografische veranderingen passeerden de revue. De zelfredzaamheid van bewoners lijkt cruciaal voor de leefbaarheid van krimpdorpen.

Onze voormalige minister van LNV, Gerda Verburg, introduceerde de term ‘topdorpen’, als tegenovergesteld aan zogenaamde krachtwijken. Zij onderstreepte met die term het belang van het zelfoplossend vermogen van dorpen, en de kracht van regionale netwerken. Dat kan op verschillende manieren. Of je als burgers samenwerkt om in eigen beheer zorg te organiseren, energie op te wekken of een dorpshuis op te zetten en te runnen; topdorpen zijn dorpen waar bewoners de handen ineen slaan om zelf aan sociale leefbaarheid te werken.

 

 

 

 

 

Denktank Topdorpen

Het ministerie van EL&I (voormalig LNV) moedigt Netwerk Platteland aan om het idee van topdorpen verder uit te werken, samen met experts vanuit diverse geledingen van de maatschappij. Netwerk Platteland / Movisie organiseert in samenwerking met CMO-net en de LVKK een Denktank rondom Topdorpen. Het doel van de Denktank is om met elkaar een kennis- en verdiepingsslag te maken over topdorpen. De deelnemers gebruiken deze kennis voor de eigen situatie en beroepspraktijk.

In april 2010 hebben we op Kasteel Groeneveld in Baarn een Denktanksessie georganiseerd. Voor deze Denktank hebben we mensen uitgenodigd met denkkracht, uit het netwerk van de organiserende partners. Twintig personen dachten mee; actieve plattelandsbewoners en doorgewinterde onderzoekers, de welzijnsorganisatie en de woningbouwcorporatie, ambtenaren van gemeenten, provincie en het Rijk. Begeleid door Jan Hendriks leefden de aanwezigen zich eerst in via rollenspel Veendorp, en deelden zij vervolgens hun ervaringen, legden inzichten naast elkaar en gaven praktische aanbevelingen.

Twee centrale thema’s zijn uit de Denktanksessie voortgekomen:
1. Bouw vanuit kracht. Zoek aansluiting bij de trots van lokale gemeenschappen, en de initiatieven die daaruit (kunnen) voortkomen;
2. Bouw aan verbinding. Buldel krachten, in de lokale gemeenschap maar ook in de regionale netwerken waarvan die gemeenschap deel uitmaakt.
Download verslag (pdf)

Werkplaats Topdorpen in uitvoering

Als vervolg op de Denktank willen we met betrokkenen het veld in , om de plekken op te zoeken waar in de praktijk aan een topdorp wordt gebouwd.
In  de periode december 2010 – april 2011 organiseren we drie regionale leer-werkplaatsen naar kansrijke initiatieven rond drie verschillende thema’s.  Als deelnemers om mee te lopen en de kunst af te kijken, als professionals om te adviseren.

Zijldijk

De eerste Werkplaats ‘Topdorp in uitvoering’ vond op 9 december 2010 plaats in het Groningse Zijldijk, waar bewoners plannen maken om in eigen beheer duurzame energie op te wekken.
Download verslag 9 december 2010 (pdf)
Lees blogbericht van twee studenten Vastgoed & Makelaardij in de blog van Netwerk Platteland
Lees blogbericht van Hans van Borselen, Ambassadeur Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid, in de blog van Netwerk Platteland
Bekijk videoreportage op de website van het Dagblad van het Noorden

Zuid-Limburg

De tweede Werkplaats ‘Topdorp in uitvoering’ was op 15 april. Deelnemers bezochten drie Limburgse dorpen die op een eigenzinnige manier omgaan met bevolkingskrimp.
Download impressieverslag Hans van Borsselen over bezoek Itteren (doc)
Download artikel nav bijeenkomst: ‘Klein dorp met grotere wens’ (de Limburger, 16 april 2011)
Download reportage ‘Krimptoeristen in Molenberg’ (de Limburger, 15 april 2011)

 

Netwerk Platteland is een nationaal netwerk van en voor mensen en organisaties die zich inzetten voor een sterk en aantrekkelijk platteland. We brengen organisaties met elkaar en met overheden in contact en bieden ze de gelegenheid om van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*