Loading...
U bent hier:  Home  >  Stad-Land relaties  >  Artikel

Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0

Door   /  5 juni 2012  /  Stad-Land relaties  /  Geen Reacties
Trefwoorden: , , , , ,

    Print       Email

Duurzaam voedselbeleidVoorbeeldprojecten | Publicatie | Praktijkkring Duurzaam Voedselbeleid voor gemeenten | Nieuw: Stedennetwerk stadslandbouw 2.0

In 2010 startte Netwerk Platteland met de praktijkkring Duurzaam Voedselbeleid voor gemeenten. Deze krijgt in september 2012 een vervolg. Wageningen UR en Netwerk Platteland hebben hun krachten gebundeld in het Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0.

Thema

Stad en voedsel, stad en ommelanden, stad en landbouw… veel komt samen in de term ‘stadslandbouw’. Stadslandbouw staat volop in de belangstelling, het bruist van de ideeën, plannen en initiatieven. Maar het ontbreekt vaak aan samenhang en richting waardoor de initiatieven moeizaam of niet tot wasdom komen. Een landelijk netwerk van gemeentelijke professionals biedt de ruimte om gezamenlijk blokkades aan te pakken, richting te geven en kansen te grijpen.

Voor wie?

De doelgroep van het Stedennetwerk 2.0 bestaat uit gemeentelijke professionals die betrokken zijn bij stadslandbouw in hun gemeente.

Wat?

 • Een prikkelende omgeving voor uitwisseling van kennis en ervaring op gebied van stadslandbouw
 • Persoonlijke coaching op het thema stadslandbouw, voedsel en stad-landrelaties
 • Een uitgebreid en innoverend netwerk
 • Mogelijkheid om richting te geven aan wetenschappelijke onderzoek op gebied van stadslandbouw
 • Steun en legitimiteit bij werk in eigen omgeving
 • Een platform om stadslandbouw lokaal en landelijk te agenderen

Wat houdt Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 concreet in?

 • Vier thematische netwerkbijeenkomsten per jaar.
  Voorlopige data: 26 september en 27 november 2012, 26 maart en 11 juni 2013
 • Workshops ‘op locatie’ van één van de deelnemers.
  Thema’s en vragen worden door de deelnemers zelf vastgesteld. Uitwisseling, verdieping en coaching zijn vaste onderdelen van het programma. Zoals de eerdere praktijkkring, met iets meer focus op inhoudelijke thema’s. Begeleiding: Netwerk Platteland en Wageningen UR.
 • Verdiepende pilots (alleen voor deelnemers aan de netwerkbijeenkomsten)
  Per pilot-groep wordt één thema uitgediept. Bijvoorbeed de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) van stadslandbouw. Wageningen UR heeft de lead. Voor deze verdiepende groepen is een financiering van EL&I beschikbaar, daarnaast wordt van de deelnemers een bijdrage in cash of kind gevraagd (maatwerk).
 • LinkedIn-groep (niet besloten).
  De virtuele ruimte van het netwerk. Hier worden documenten, vragen en nieuws uitgewisseld. In principe kan iedereen lid worden. Het netwerk wordt beheerd door Wageningen UR.

Twee voor de prijs van één

Deelname aan het Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 kost € 1995 euro (btw vrijgesteld). Voor deze prijs kunnen we, zonder subsidie van het ministerie van EL&I, het netwerk kostendekkend draaien. Voor deze prijs mag u één extra persoon uit uw netwerk meenemen (dus twee voor de prijs van één). Dat kan iemand van de gemeente zijn, maar ook bijvoorbeeld een ondernemer.  Zo kan deelname aan het Stedennetwerk ook de samenwerking in het eigen gebied verder versterken.

Startbijeenkomst

Op 21 juni 2012 vond in Utrecht de startbijeenkomst plaats, waar deelnemers vrijblijvend een voorproefje kregen van wat het Stedennetwerk voor ze kan betekenen.
Download verslag (pdf)

Eerste bijeenkomst

Op 26 september 2012 vond de eerste bijeenkomst plaats in Amsterdam.
Download verslag (pdf)

Tweede bijeenkomst

Op 27 november 2012 vond de tweede bijeenkomst plaats in Rotterdam.
Download verslag (pdf)

Praktische informatie

Kosten: € 1995 euro (btw vrijgesteld, voor één of twee personen)
Meer informatie: www.stedennetwerkstadslandbouw.nl
Contact: Petra van de Kop (coördinatie en begeleiding), stuur een e-mail
Aanmelden: www.stedennetwerkstadslandbouw.nl/aanmelden-leertraject

Netwerk Platteland is een nationaal netwerk van en voor mensen en organisaties die zich inzetten voor een sterk en aantrekkelijk platteland. We brengen organisaties met elkaar en met overheden in contact en bieden ze de gelegenheid om van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*