Loading...
U bent hier:  Home  >  groningen-IP  >  Artikel

Voedselbanken landelijk gebied

Door   /  4 januari 2013  /  groningen-IP  /  Geen Reacties
Trefwoorden:

    Print       Email

Korte omschrijving

Schulden en (verborgen) armoede vormen de belangrijkste bron voor sociale uitsluiting. De voedselbanken proberen om de lasten wat te (laten) verminderen. Tevens gaan zij verspilling van voedsel tegen. Dit bevordert het sociaal-maatschappelijk ondernemen en leidt tot een lagere milieubelasting.

De verspilling van voedsel wordt tegengegaan door het voedsel bij bedrijven in te zamelen en gratis te verstrekken aan mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven. De voedselbanken proberen ook een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke bewustwording van het armoedevraagstuk bij economisch zwakkeren in de samenleving.

De voedselbanken zijn werkzaam op twee thema’s: zij dragen zorg voor de eerlijke verdeling van voedsel over Nederland en zij zorgen ervoor dat dit sneller, handiger, goedkoper en tegen zo laag mogelijke kosten gebeurt.

Het eerste thema richt zich op zowel de cliënten die worden geholpen, als op het voorkomen van de vernietiging van goed voedsel en het zo eerlijk mogelijk verdelen van voedsel tussen de voedselbanken onderling. Het voedselpakket is altijd bedoeld als tijdelijke noodhulp.
Het tweede thema raakt zaken als logistiek & distributie, inkoop, intake en screening cliënten, subsidieverwerving, donateur management, huisvesting, enzovoort. Leren van elkaar en gebruik maken van gratis externe expertise met als doel dat de machine nog soepeler gaat lopen.

Voedselbanken Nederland is de landelijke koepelorganisatie waarbij acht Regionale Voedselbanken zijn aangesloten. De landelijke organisatie voert geen operationele activiteiten uit. Er is meer sprake van een coördinatie- en overlegplatform. De voedselbanken werken uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers.

In plattelandsgebieden zijn de voedselbanken actief in onder andere Texel, Losser, Baflo, Bad Nieuweschans, Balk, Surhuisterveen, Rijkevoort en Middelharnis.

Thema

* Leefbaarheid
* Samenwerking

Gebied of regio

gemeentelijk-landelijk

Provincie

Groningen

Doelgroepen

Bewoners

Contactpersoon

contact via centrale website en e-mailadres
www.voedselbankennederland.nl
voedselbankennlsecretariaat@gmail.com

Netwerk Platteland is een nationaal netwerk van en voor mensen en organisaties die zich inzetten voor een sterk en aantrekkelijk platteland. We brengen organisaties met elkaar en met overheden in contact en bieden ze de gelegenheid om van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*