Prikkelende Netwerkconferentie POP3 2019

Wat een boer niet kent, weet ’ie niet. Dat was het thema van de nationale Netwerkconferentie POP3 (#POP3con2019), die dit jaar gehouden werd in de theaterzaal de Veerensmederij in Amersfoort.

De dag bood ruimte om kennis op te doen, informatie te delen en te netwerken. Bovendien werden alle zintuigen geprikkeld. Het Regiebureau POP kijkt terug op een geslaagd evenement met dank aan de ongeveer 190 deelnemers!

Start conferentie

De dag opende met een spetterende video, waarin een aantal resultaten van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) én de betrokken begunstigden werden belicht.

Direct daarna bood dagvoorzitter Marianne Karstens het podium aan vijf POP-sterren uit de praktijk: André Jurrius, landbouwer en eigenaar van Ekoboerderij de Lingehof; Bertus Verbeek, pluimveehouder; Ids Toxopeus, bosboer bij stichting Boeren in het Bos Marcel Vedder, bestuurslid van collectief Eemland en melkveehouder; en Willemien Ippel, mede-initiatiefnemer van The Linen Project.

Alle vijf hebben een POP3-subsidie ontvangen en vertelden over hun bedrijfsvoering, wat POP3 hen heeft gebracht, waar zij tegenaan lopen en hoe zij kennis delen.

Kennisdelen in roerige tijden

Daarna sprak Joris Lohman, directeur van Food Hub, over kennisdelen in roerige tijden. Aan de hand van het transitiemodel van Geels beschreef hij dat bedrijven die aan de start van een verandering experimenteren en hun nek uitsteken daar niet altijd voor beloond worden. Soms leiden zij verlies of gaan zelfs over de kop. Pas als nichebedrijven hun krachten bundelen en massa vormen, komt een beweging echt op gang.

Joris sprak vanuit zijn hart en eigen motivatie. Hij noemde verder dat netwerken en nieuwkomers essentieel zijn om kennis binnen transities verder te brengen. Bijvoorbeeld de Nieuwe Boerenfamilie, waarvan zijn bedrijf de initiatiefnemer is.

Intermezzo met krachtige meningen en drums

Na de lunch trommelden de mannen van Lucifers slagwerk de deelnemers op om mee te doen aan een menti-meter. Met zes vragen werd bij de aanwezigen gepeild hoe zij dachten dat de jaren tussen het huidige POP3 en het nieuwe GLB eruit gaan zien. Programmamanager NSP, Ad Tabak, en directeur Regiebureau POP, Ger de Peuter, lichtten de antwoorden toe vanuit hun kennis over het Brusselse en nationale beleid.

Durf jij?

Maud Wilms vatte de dag samen in een lied. De aanwezigen zongen het refrein meerstemmig, eerst wat aarzelend, maar vervolgens uit volle borst mee. Muziek maakt vrolijk en verbindt, en het is natuurlijk een sterk middel om je boodschap te delen. Na het slotwoord van Ger de Peuter, ontvingen alle deelnemers een in de eiwittransitie passende lolly met een eetbaar insect vanuit het idee: Heb jij het lef om iets nieuws te proberen?

Aan de slag!

Tussen de plenaire sessies door werden twee workshoprondes gegeven. Een korte uitwerking van de workshops met de gehouden presentaties volgt nog. Zodra de bestanden beschikbaar zijn, worden ze via de website Netwerk Platteland gedeeld.