Eiwittransitie, quinoa, microalgen en meer

Nederlanders halen 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten. In 2015 was dat 65% en 35%. Deze verschuiving is ook te zien in de verkoop van vleesvervangers.

Deze is in 2019 ten opzichte van 2018 met 21,4% gestegen, terwijl de verkoop van vlees met 3,6% is gedaald. Dit zijn enkele cijfers over de eiwittransitie. In POP3 zijn een aantal projecten gericht op deze transitie. In dit bericht worden er twee beschreven.

Bewust nadenken

De Green Protein Alliance (GPA) daagt de consument uit om bewust na te denken over de keuze voor een dierlijk of plantaardig product. Bij deze organisatie zijn ruim 20 bedrijven aangesloten waaronder de grote supermarkten. Het doel van GPA is dat in 2025 er een 50/50 verhouding is ontstaan.

Herstel balans niet snel genoeg

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM in 2019 halen Nederlanders 61% van hun eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten. Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat het herstel van deze balans naar minimaal 50/50 in ons menu cruciaal is voor een gezonde en duurzame toekomst voor mens en klimaat. Ondanks dat het de goede kant op gaat, is de GPA van mening dat deze balans niet snel genoeg verschuift.

Ontwikkeling van duurzame eiwitten

Bij de eiwittransitie gaat het om het gebruik van duurzame eiwitten. Deze zijn niet alleen van plantaardige oorsprong. Het kan ook gaan om kweekvlees of insecten. De markt voor duurzaam eiwit groeit snel en er vinden veel innovaties plaats. Zowel op gebied van plantaardige bronnen, zoals peulvruchten, algen en zeewier, als op het gebied van gisten, kweekvlees en insecten zijn er volop ontwikkelingen. Ook POP3 draagt daaraan bij. Hieronder staan twee voorbeelden: één op basis van microalgen en één met quinoa.

Green fast food op basis van algen

In het Overijsselse POP3 innovatieproject Green Fast Food worden vegetarische fast food producten ontwikkeld met gebruik van verse microalgen. Marcel Oogink van Duplaco trekt dit project: ‘We zoeken naar een geschikte microalg, die door de mens gegeten kan worden. We streven naar een product dat tussen de 25% en 50% microalgen bevat, ook na invriezen of opwarmen.’

Wat doet Duplaco?

Duplaco produceert verse microalgen in poeder- en tabletvorm. Marcel: ‘We werken met Chlorella microalgen, deze hebben een hoog gehalte aan eiwitten en andere gezonde stoffen. Ook smaken ze goed. We voeden de algen met suikers. We maken dus van “slechte” suikers, goede eiwitten’

Vergroot afbeelding
Duplaco liquid algae

Hoogwaardige eiwitten uit quinoa

Het Gelderse POP3 innovatieproject QuinoaPro: duurzame hoogwaardige quinoa proteïnen voert een haalbaarheidsstudie naar de productie van hoogwaardige quinoa proteïne ingrediënten uit. Er wordt gekeken naar de optimalisatie van de teelt, de primaire verwerking en fractionering van Nederlandse quinoa zaden.

Projectleider Marc Arts van GreenFood50 zegt over de potentie van de teelt van quinoa: ‘In Nederland worden steeds meer plantaardige producten gegeten, vooral de vraag naar producten met een hoog gehalte aan eiwitten stijgt. Quinoa kan daar invulling aan geven. De kostprijs en de fluctuaties in de kwaliteit van de quinoa zaden zijn nog bottlenecks.’

Vergroot afbeelding
Joris Giesen uit Angeren inspecteert zijn quinoa gewas

Product Quinoa

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is goed bestand tegen droogte en verzilting. Wageningen University & Research heeft de quinoa rassen verbeterd. Sinds 2014 wordt quinoa in Nederland geteeld zonder pesticiden. De telers krijgen een eerlijke prijs en telen veelal biologisch. Dutch quinoa wordt als ingrediënt verkocht in 15 landen en is voor de consument verkrijgbaar onder de naam Lola Quinoa. Lola staat voor ‘low lands’.