“Op het gebied van plattelandsontwikkeling zie ik nog vele kansen”

Paul Daniëls is projectmanager en algemeen secretaris bij de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs (vab). Zijn loopbaan kent een rode draad van functies bij dienstverlenende bedrijven aan boeren en tuinders in Nederland. In die hoedanigheid spreekt en ontmoet hij velen van hen. Paul geeft zijn visie op sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland; het thema van de Werkplaats waar hij 30 november naar toe gaat.

Paul: “Bij de vab heb ik in een verbindende rol tussen allerlei partijen in advisering naar de boer. Die adviseurs helpen agrarische ondernemers goede keuzes te maken. In dat proces zijn kwaliteitsborging en onafhankelijkheid van die adviseurs belangrijke aspecten. Daar staat de vab voor, waarbij het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in dit proces een financieel ondersteunende rol speelt. Het GLB helpt innovaties te stimuleren en verbindt partijen rondom boer en tuinder.”

Platteland kan voorbeeldfunctie dienen

“Het platteland is in transitie, maar dat geldt feitelijk voor iedereen. Zo moeten bijvoorbeeld ook steden en industriegebieden het roer omgooien. Het platteland kan op dat vlak een voorbeeldfunctie vervullen. Het platteland staat het dichtste bij de natuur en een evenwichtige, circulaire en bovenal eerlijke samenleving. Hier treffen we essentiële processen aan, die aan de basis staan van existentiële producten zoals voedsel. Maar om daarin te slagen moet het platteland wel veerkrachtig zijn en in evenwicht blijven.”

Hardwerkende en vooruitstrevende agrariërs

“Hardwerkende en vooruitstrevende agrarische ondernemers in Nederland moeten we weer veel meer gaan waarderen. Je zult zien dat ze, met een eerlijke beloning voor hun werk, dat platteland nog mooier maken dan het al is. Dat hebben ze altijd al gedaan, binnen de mogelijkheden die ze van de maatschappij kregen. Op het gebied van plattelandsontwikkeling zie ik nog volop kansen. De uitdaging daarbij zal met name zitten in een stuk bewustzijn. Alle betrokken partijen moeten het collectief en de toekomst van de natuur en het platteland namelijk de hoogste prioriteit geven. Dat is helaas bij menigeen niet altijd meer het geval.”

De Werkplaats als ontmoetingsplaats

Paul vindt het dus belangrijk dat alle maatschappelijke partijen bijdragen aan het welzijn op het platteland. Binnen de kaders van de transitie, wat nodig is om te verduurzamen en biodiversiteit te behouden. “Op de Werkplaats voeren we het goede gesprek over al deze aspecten. Daar draag ik graag een steentje aan bij. Ook maak ik op de Werkplaats heel graag kennis met iedereen die agrarische ondernemers, adviseurs en andere plattelandsvoorvechters kan helpen. Uiteindelijk is ons gezamenlijk doel om op een evenwichtige en vooral eerlijke wijze toe te werken naar een goede toekomst van het platteland.”