“Vergroening van de landbouw heeft positieve effecten op de leefbaarheid en de sociaaleconomische ontwikkelingen van het platteland.”

Op 30 november vond in Kamerik de Werkplaats Netwerk Platteland plaats. Het thema was ‘Leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland’. De dag bestond onder andere uit een aantal werkbanken, een marktplein en een netwerkborrel. Theo Vogelzang was als kernteamlid Werkplaats betrokken bij de organisatie. Theo vertelt hoe hij deze tweede Werkplaats heeft ervaren.

Theo: “Deze Werkplaats was voor mij een mooie en inspirerende verzameling van gemotiveerde en betrokken deelnemers. Daarmee is voor mij aangetoond dat het Netwerk Platteland een goede en inspirerende omgeving is voor ideeën en initiatieven over de toekomstige invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Krenten in de pap waren voor mij de inleiding van Roel During van WUR en de briefing van het Monitoringscomité GLB-NSP (Nationaal Strategisch Plan) over de voorgestelde aanpassingen van het NSP.”

Goede sfeer

“Volgens mij waren de meeste werkbanken een succes. Sommigen waren wel wat voorspelbaar, maar dat hoort erbij. De sfeer was in het algemeen open en constructief. Het zinderde in de wandelgangen van de bilaterale gesprekken tussen stakeholders van velerlei huize. En tijdens de lunch en de afsluitende netwerkborrel werden er ook veel geanimeerde gesprekken gevoerd. Kortom, ik kijk terug op een geslaagde bijeenkomst.” Op de vraag waar Theo zich, als kernteamlid, in 2024 meer voor wil inzetten, antwoordt Theo: “Ik ben als kernteamlid vooral geïnteresseerd in de beleidsmatige discussies rond het GLB-NSP. Op dat gebied liggen er nog wel de nodige vragen en vraagstukken, waar ik in 2024 graag verder mee aan de slag ga, zeker in het verband van het Netwerk Platteland.”

Blik op de toekomst

Met een doorkijkje naar de toekomst is Theo met name geïnteresseerd in de vergroening van de landbouw in ons land en de mogelijke bijdrage van de betrokken stakeholders uit het Netwerk Platteland daaraan. “In dat kader hoor ik ook graag van die stakeholders hoe zij aankijken tegen die vergroening. En ook welke bijdrage zij daar zelf aan denken te kunnen leveren. Vergroening van de landbouw heeft volgens mij ook positieve effecten op de leefbaarheid en de sociaaleconomische ontwikkelingen van het platteland. We moeten niet toe naar minder boeren, maar juist naar meer (natuurinclusieve) boeren.”

Wil jij de presentaties en een impressie van de Werkplaats op 30 november in Kamerik bekijken? Klik dan hier.

Wil je meer weten over het GLB? Bekijk hier de animatie met een beknopte uitleg over het GLB.