‘De Werkplaatsen zijn prachtige plekken waar beleid en praktijk samen kunnen komen’

Gert Noordhoff is Programmamanager bij de Agenda voor de Veenkoloniën. Dit is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe, de negen gemeentes uit de Veenkoloniën en de twee waterschappen in het gebied. De samenwerking is gericht op de versterking van de landbouw en het landelijk gebied in de Veenkoloniën. Tijdens de vijfde Werkplaats Netwerk Platteland op 23 mei 2025 is het thema ‘Klimaatverandering als kans voor landbouw & natuur?’. Gert is sinds kort lid van het kernteam dat zich bezighoudt met de totstandkoming van deze Werkplaats.

Gert: “In de afgelopen jaren heb ik in verschillende functies gewerkt op het gebied van (duurzame) landbouw, plattelandsontwikkeling, leefbaarheid en natuurinclusieve landbouw. Ik mocht daarbij bij mooie projecten en programma's betrokken zijn, zoals de Dubbele Dijk in Bierum en de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord Nederland. Daarnaast heb ik samen met mijn vader een akkerbouwbedrijf in de provincie Groningen: boerderij Nieuw Udengast. Het bedrijf kende van oorsprong een zogenaamd 'Oldambtster Bouwplan' waar wintertarwe, luzerne en suikerbieten de hoofdtoon voerden. Sinds 13 jaar zijn we meer variatie aan ons bouwplan toe gaan voegen door meer gewassen te gaan telen zoals oude graansoorten, bonen en groenten. Een deel van het bedrijf is biologisch en een deel 'gangbaar'.” 

Relevante kennis

“Ik hou van experimenteren. Zo pas ik al jaren in de groenten strokenteelt toe om de ziektedruk laag te houden. En ik werk zoveel mogelijk regeneratief, volgens de methode Näser/ Wenz. Ook doen we via onze stichting 'Smaakboerderij Nieuw Udengast' onderzoek naar het telen op smaakeigenschappen van granen, bonen en groentes. Ik heb kennis van zowel beleid als praktijk. Ik ken dus ook de impact van beleid op het dagelijks werk van het boerenbedrijf. Daarnaast heb ik een breed netwerk in het noorden. Ik heb veel kennis van en over vernieuwing en transitie van de landbouw.”  

Beleid en praktijk samenbrengen

“De Werkplaatsen zijn prachtige plekken waar beleid en praktijk samen kunnen komen. De uitdaging is denk ik om mensen uit de praktijk te blijven trekken om hierin deel te nemen, dus: hoe houden we het ook voor deze doelgroep interessant? En, niet te vergeten, hoe zorgen we ervoor dat we oren en ogen hebben voor de wereld buiten de bubbel van 'landelijk gebied en landbouw': wat leeft daar en hoe kunnen we verbindingen leggen naar andere maatschappelijke thema's?”  

Toekomstgericht

“Ik word er enthousiast van om toekomstgericht en innovatief bezig te zijn. Om nieuwe wegen en paden te zoeken. Maar ik stel me tot doel om daarbij de praktijk niet uit het oog te verliezen. De grootste uitdaging vind ik om er voor te zorgen dat we ook in de toekomst, met de klimaatverandering in ogenschouw, gezond voedsel te kunnen blijven telen.”