Samenvatting webinarreeks samenwerking akkerbouw veehouderij

In een reeks van vier Groen Kennisnet webinars, op verzoek van Regieorganisatie GLB en het WUR-project PAVEX, zijn recente inzichten gedeeld over samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders. Tijdens de sessies deelden experts uit praktijk, onderzoek en beleid hun ervaringen over hoe samenwerking, doelsturing en het gebruik van KPI’s (kritische prestatie-indicatoren) kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouw. In de constructieve discussies kwamen zowel kansen als knelpunten aan bod. Dat leidde tot waardevolle inzichten.

Webinar 1: goede communicatie als sleutel tot samenwerking

Webinar 1: goede communicatie als sleutel tot samenwerking

Het eerste webinar benadrukte het belang van goede communicatie tussen akkerbouwers en veehouders. Samenwerkingen variëren sterk per regio en situatie; er is geen standaardmodel. De drijfveren voor samenwerking zijn divers, denk aan ecologische, economische en sociale motieven. Een succesvolle samenwerking begint vaak klein en groeit op basis van vertrouwen en gedeelde doelen.

Meer informatie: https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/goede-communicatie-als-sleutel-tot-samenwerking-tussen-akkerbouw-en-veehouderij

Webinar 2: samenwerking voor natuurdoelen

In het tweede webinar werd besproken hoe samenwerking kan bijdragen aan het behalen van natuurdoelen. Een gezamenlijk bouwplan is essentieel, waarbij aandacht is voor bodemgezondheid, stikstofbenutting en vruchtwisseling. Het scheuren van grasland brengt uitdagingen met zich mee, zoals het vrijkomen van stikstof. Dat vraagt om een doordachte planning en monitoring.

Meer informatie: https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/samenwerking-in-de-landbouw-kansen-en-uitdagingen-voor-natuurdoelen-1

Webinar 3: KPI's als meetinstrument voor duurzame landbouw

Het derde webinar richtte zich op het gebruik van KPI's om duurzaamheid meetbaar te maken. Er is behoefte aan duidelijke, uniforme KPI's die rekening houden met regionale verschillen. KPI's kunnen boeren helpen inzicht te krijgen in hun prestaties en bieden handvatten voor verbetering. Tegelijkertijd is het belangrijk dat deze indicatoren blijven evolueren en aansluiten bij de praktijk.

Meer informatie: https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/kpis-als-meetinstrument-voor-duurzame-landbouw

Webinar 4: doelsturing en KPI's in de landbouw

Het laatste webinar besprak de kansen en knelpunten van doelsturing en het gebruik van KPI's. Er is een groeiende behoefte om van middelenbeleid naar doelenbeleid te gaan, waarbij boeren meer verantwoordelijkheid krijgen. Pilots zoals het Markemodel laten zien dat gezamenlijke doelstellingen en samenwerking tussen boeren, overheden en ketenpartijen effectief kunnen zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk om ruimte te bieden voor leren en aanpassing in de praktijk.

Meer informatie: https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/doelsturing-en-kpis-in-de-landbouw-kansen-knelpunten-en-praktijkervaringen

Algemene conclusie

De webinars onderstrepen het belang van samenwerking, communicatie en het gebruik van meetinstrumenten zoals KPI's om een meer duurzame landbouw te bevorderen. Er is geen one-size-fits-all oplossing; maatwerk en regionale afstemming zijn cruciaal. Door gezamenlijk doelen te stellen en verantwoordelijkheid te nemen, kunnen boeren, beleidsmakers en kennisinstellingen bijdragen aan een toekomstbestendige landbouwsector.

Aanbevelingen van de gespreksdeelnemers voor:

Boeren

  • Begin klein met samenwerkingen en bouw vertrouwen op;
  • Gebruik KPI's om inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de bedrijfsvoering;
  • Werk samen aan gezamenlijke bouwplannen met aandacht voor bodemgezondheid en stikstofbenutting;
  • Gebruik de samenwerking ook om met elkaar veranderingen in en rondom landbouwbeleid te bespreken en inzichten uit te wisselen.
     

Overheid

  • Stimuleer doelenbeleid dat boeren ruimte geeft voor eigen invulling;
  • Ondersteun de ontwikkeling van uniforme, maar flexibele KPI's;
  • Faciliteer pilots en leertrajecten die samenwerking en doelsturing bevorderen;
  • Geef ruimte aan de diversiteit van samenwerkingsvormen (maatwerk).
     

Kennisinstellingen

  • Onderzoek en ontwikkel KPI's die aansluiten bij de praktijk en regionale omstandigheden;
  • Deel kennis en ervaringen uit pilots om bredere toepassing te stimuleren;
  • Ondersteun boeren en beleidsmakers met advies en begeleiding bij samenwerking en doelsturing;
  • Zoek interdisciplinaire samenwerking op en betrek sociaal-economisch onderzoekers om de effecten van samenwerking op kringlooplandbouwdoelen én sociaal-economisch perspectief goed in beeld te brengen.