“Jonge agrarische ondernemers zijn hard nodig om de bedrijven van de toekomst te ontwikkelen”

‘Leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland’. Dat is het thema  van de tweede Werkplaats op 30 november, voor mensen die dagelijks met de toekomst van de landbouw bezig zijn. Tijdens deze Werkplaats kunnen deelnemers onder andere werkbanken over actuele onderwerpen bezoeken. Wiggele Oosterhoff en Ron Methorst geven invulling aan een werkbank over generatievernieuwing. Ron en Wiggele leggen uit waarom  dit onderwerp belangrijk is.

Wiggele en Ron werken vanuit Aeres Hogeschool Dronten aan de toekomst van jonge boeren. Vanuit het programma Ondernemerschap en vanuit het lectoraat Omgevingsinclusief ondernemen, werken zij samen met collega’s die veel praktijkervaring hebben.

Belangrijke groep

Volgens Ron en Wiggele zijn jonge ondernemers in voedsel en landbouw hard nodig om in de praktijk heel concreet de bedrijven van de toekomst te ontwikkelen. Zij staan voor een uitdaging; zij moeten strategische keuzes maken en ze dragen de risico’s van financieringen. En daarbij is de vraag hoe mensen, die vanuit allerlei contexten belang hebben dat het hen lukt, die jonge ondernemers zo goed mogelijk de ruimte kunnen geven om te doen wat nodig is.

Kennis delen

Vanuit de opleidingen in Dronten werken Ron en Wiggele met veel jonge mensen die graag aan de slag gaan; een mooie dynamiek om in te werken. De generatiewisseling in een agrarisch familiebedrijf is altijd een spannend moment en de huidige context maakt het zeker nog spannender. Hun ervaring op dit terrein nemen zij mee naar de Werkplaats van Netwerk Platteland en gaan ze die dag breed delen. Ron: “We hebben jonge ondernemers hard nodig, en zij ons ook. Kunnen we hen helpen? Of misschien wel: hen niet in de weg lopen? Hoe kunnen we hen laten doorzien wat er in de verschillende systemen van agrarische familiebedrijven speelt en welke patronen je met elkaar kunt zitten.” Over deze en andere relevante onderwerpen op het gebied van generatievernieuwing gaan Ron en Wiggele graag het gesprek aan op 30 november.

Wil jij aanwezig zijn op de Werkplaats? Meld je dan hier aan,