Online marktplaats Food Value zorgt voor vertrouwen in de keten

Hoe krijgen we een succesvolle korte voedselketen en hoe kan software hier een versterkende rol in spelen?

Dit zijn de vragen waar Food Value mee aan de slag is gegaan.
 

Kern van het project

Dit project wil een online voedselcommunity van professionals in de keten ondersteunen in hun samenwerking. Deze tool helpt om samen grotere schaal te creëren en meer vertrouwen in elkaar te ontwikkelen.

Dit is de kern van het project dat met POP3 innovatiesubsidie van de provincie Gelderland mogelijk is gemaakt.
 

Marieke Karssen van 'The Plant' over het project

Marieke Kaerssen van “The Plant” heeft het initiatief genomen. In het project werkt ze samen met de gemeente Arnhem, Van Hall Larenstein, stichting Ortus en Van Akker naar Bos. Het project is al een eind op weg met de ontwikkeling van de software.

Begin 2018 wordt het project afgerond en komt de software in een aantal vormen ter beschikking, waaronder een gratis te downloaden vorm. Dit project was één van de pitches tijdens de Nationale Netwerkbijeenkomst POP3 op 23 november 2017. Een gesprek met Marieke over het project. 

Hoe ben je op het idee gekomen?

Het idee had ik al jaren. De eerste keer dat ik er mee naar buiten kwam was op een bijeenkomst van de provincie Gelderland. Daar heb ik gezegd dat we de hele waardeketen in vertrouwen bij elkaar moeten brengen.

Op dit moment is het zo dat de winkel de baas is, die bepaalt de prijs. Als we goed voedsel willen hebben moet je stoppen met het uitknijpen van de boer en het land.

Boeren moeten aan het stuur komen van de prijs. Dat is één van de doelen van Food Value. Een groep boeren nodigt horeca en winkels uit in hun groep. Ik heb dat uitgangspunt vertaald in software, want ICT is mijn achtergrond.

Over welk deel van het project ben jij het meest enthousiast?

De eerste keer dat ik hierover begon met een groep boeren waren de reacties terughoudend. Ze zeiden: we zijn al zo lang bezig met het bedienen van de lokale markt en het levert weinig op.

Maar toen ik mijn idee vertelde, werden ze enthousiast. Ze waren vooral te spreken over het gemak en over het feit dat ik professionals beter wil organiseren. Ik wil de producenten én de afnemers stimuleren om met kwaliteitsproducten te werken.

Van allerlei winkels en horeca hoor ik dat het bijna niet te doen is om die producten fatsoenlijk in te kopen. Dat kan wel als boeren er met elkaar in slagen om voldoende schaal en continue levering te organiseren.

Je werkt in het project met een groep voorlopers. Boeren die goed kunnen communiceren en al langer bewust met de afzet bezig zijn. Verwacht je dat je met de tool van Food Value ook de volgers kunt bereiken?

Het gros van de boeren is passief in het ontwikkelen van nieuwe markten. De afzetcoöperaties hebben de afzet van hen overgenomen en dat maakt dat de boeren onwennig zijn in het betreden van de markt. Maar zodra je ze iets in handen geeft waarmee handelen weer makkelijk wordt, dan kan het gaan lopen. 
 

Wanneer is het product klaar?

We zijn nu bezig met het testen van het instrument in een pilot-groep. In januari is de laatste bijeenkomst waarin we het eindresultaat gaan presenteren. En dan hebben we als het goed is iets wat werkt.

Als de software klaar is gaan we die in drie vormen aanbieden: een door ons helemaal begeleide vorm, een als abonnement af te nemen vorm en later een versie die we gratis weggeven. Dan kan iedereen ermee aan de slag.

Ik wil wel zelf communities in de landbouwketen blijven begeleiden. Kijken of we de ketens rond steden of rond grote afnemers als kantines kunnen organiseren. Samenwerken, daar gaat het om. Je bent zo succesvol als je weet samen te werken, daar ben ik van overtuigd.

Is er uit gekomen wat je ervan hebt verwacht?

Dat is nog afwachten, maar de eerste reacties zijn positief. Het resultaat werkt net zo eenvoudig als een webshop, maar omvat meer automatiserings- en communicatiemogelijkheden. Dat is dus onderscheidend van andere software. Iedere groep kan met deze software ook de eigen “look and feel“ maken. Het proces ging heel soepel met de groep.

Ik heb begrepen dat je nog een andere drijfveer hebt, namelijk het stimuleren van landbouw volgens natuurlijk principes. Hoe verhoudt zich dat tot dit project?

Daar is wel een relatie mee. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het omvormen van de landbouw van monocultuur naar polycultuur. Dat kunnen bijvoorbeeld reguliere boeren zijn, die ergens nog een hoekje land hebben liggen waar ze niet zoveel mee kunnen. Via de online community van Food Value kunnen ze dan eenvoudig uitproberen wat het hen oplevert om volgens natuurlijke principes te gaan boeren.

Het zou mooi zijn als steeds meer boeren gezonde producten willen maken voor de stad en de dominante focus op de wereldmarkt wat meer kunnen loslaten.

Meer info

Kijk voor meer informatie op de websites van The Plant of Food Value.