Brickz wint Rural Inspiration Award 2020

Het Nederlandse project ‘Brickz: natural soil improver’ heeft de Rural Inspiration Award 2020 ontvangen in de categorie Bio-economie! De prijs werd op 25 juni uitgereikt via een online evenement.

Projectleider van Brickz, Tom Bade: “Wij keken samen met de hele familie en toen we hoorden dat we gewonnen hadden, voelde het alsof Nederland met voetbal de finale van het EK won. Euforie dus!”

Blij met erkenning

Tom is vooral blij met de erkenning voor het product waarin hij zelf gelooft en waaraan hij al jaren keihard werkt. “Het is fijn dat een vakjury het ook zo ziet. Een beoordeling door deskundigen maakt mij trots.” En zelfs nu, drie weken na de uitreiking, loopt Tom nog regelmatig te glunderen. “Zoiets geeft echt positieve energie!”  

Wat is brickz?

Brickz is een natuurlijke grondverbeteraar. De Brickz-blokken worden gemaakt van riviersediment, graszoden en gemaaid gras. Dat zijn reststoffen die vrijkomen bij agrarisch natuurbeheer. Boomkwekers nemen de Brickz-blokken af. Zo ontstaat er een nieuwe lokale korte keten. Bovendien groeien bomen harder dankzij de Brickz-blokken, waardoor er meer CO2 opgeslagen wordt. 

Brickz voor landschap, biodiversiteit en klimaat

Tom: “Wat ik vooral mooi vind van de Brickz is dat het product een bijdrage levert aan de bescherming van natuur en landschap, het behoud van de biodiversiteit en het oplossen van het klimaatvraagstuk.

In dit project zorgen we ervoor dat natuurbeschermingsorganisaties geld besparen, omdat ze de reststromen uit natuurbeheermaatregelen gratis bij ons kunnen afleveren en wij daar Brickz van maken.

En wat betreft het klimaat: de Brickz-blokken zijn een veel duurzamer alternatief dan bijvoorbeeld kunstmest als het gaat om de CO2-voetafdruk. Daarnaast hebben we Brickz-blokken ontwikkeld die natuurherstel op gedegradeerde gronden een enorme impuls kunnen geven. Daar kunnen we de biodiversiteit en het herstel van bodems echt mee van dienst zijn.”

Belang van de #RIA2020 voor Brickz

Een vakjury heeft zich over de 71 inzendingen uit 19 lidstaten gebogen en 5 projecten per categorie genomineerd. Op 25 juni reikte de vakjury 3 awards uit; 1 per categorie, waaronder het project Brickz.

Voor Tom is deze RIA-prijs belangrijk. Hij hoopt dat de Europese erkenning deuren opent om het huidige project elders in Europa toe te passen. Volgens Tom levert dat veel milieuwinst en besparingen op. “Maar bovenal wil ik met de Brickz boeren in Europa met verarmde agrarische gronden helpen om het ecosysteem te herstellen. En dan wel gekoppeld aan een goed economisch verdienmodel. Daar is namelijk nog best wel winst te behalen. Het verdienmodel verliezen wij nooit uit het oog, want duurzame ontwikkeling vergt een symbiose tussen ecologie en economie.” 

Inspirerende POP3-projecten

Na het grote succes van vorig jaar organiseerde de ENRD (het Europese Netwerk Plattelandsontwikkeling) opnieuw de Rural Inspiration Awards. Elke EU-lidstaat is gevraagd om inspirerende POP3-projecten in te dienen voor deze Award. Dit jaar lag de focus op de thema’s bio-economie en klimaat. Ook Nederland heeft een aantal projecten ingezonden, waarvan er uiteindelijk één genomineerd is voor de Rural Inspiration Awards.