Ontwikkeling van de e-robotiller

De akkerbouworganisatie H-WodKa uit de Hoeksche Waard is bezig met de ontwikkeling van de e-robotiller. De e-robotiller wordt gebruikt om zaai- en pootbereiding te vergemakkelijken. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

Priscilla Oosthoek, Rijkstrainee bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en werkzaam bij het Regiebureau POP, bezocht een demonstratie van het innovatieve apparaat en maakte onderstaand verslag. Zo maakte zij kennis met een deel van het werkveld van het Regiebureau POP.

Voordelen van de e-robotiller

Het gebruik van robots in de landbouw heeft steeds meer voordelen. Zo is er minder arbeid nodig wat ook leidt tot minder kosten. De e-robotiller is een licht voertuig. Dit heeft als voordeel dat er minder bodemverdichting optreedt en dat er minder sporen worden achtergelaten in de grond. Hierdoor kan meer lucht in de grond komen en loopt het water beter weg. Het gevolg hiervan is dat het gewas een betere groei heeft. Nog een belangrijk voordeel is dat de e-robotiller op waterstof rijdt, hierdoor is diesel overbodig geworden. Verder kan de e-robotiller zelfstandig rijden met behulp van GPS. Stichting Hoeksche Waard op de Kaart en Reedyk B.V. hebben samen de e-robotiller ontwikkeld. Het project heeft steun gehad vanuit de EU, de provincie Zuid-Holland en het POP3. Cosun Beet Company, CZAV en Nedato maken deel uit van het samenwerkingsverband met de akkerbouwers uit de Hoeksche Waard.

Gebruik van de e-robotiller

De e-robotiller wordt ontwikkeld als een veldrobot voor onkruidbestrijding, grondbewerking en zaai- en pootbedbereiding. De e-robotiller kan voornamelijk worden gebruikt bij akkerbouwers die een lage bodemontlasting willen en hierbij voor een verhoging aan opbrengst willen gaan (verhoging van kilo’s of volume). De e-robotiller kan heel goed gebruikt worden in het voorjaar.