De internationale conferentie ‘It’s time to fly’

De internationale conferentie ‘It’s time to fly’ heeft op 20 en 21 september 2022 plaatsgevonden. De conferentie is georganiseerd door het Regiebureau POP, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de European Network for Rural Development (ENRD). Tijdens de conferentie vond de 23e NRN meeting (National Rural Networks meeting) plaats en tegelijk ook de ENRD bijeenkomst GBA (groenblauwe architectuur). Het was voor het eerst dat deze twee pijlers samenkwamen.

Vooraf is er op maandag 19 september een boottocht georganiseerd door het nationaal park in Earnewâld.

60 jaar GLB

Dinsdag is de conferentie van start gegaan. De ongeveer 160 deelnemers van de groepen NRN en GBA begonnen met een gezamenlijke introductie. Hierbij is stilgestaan bij het 60 jaar bestaan van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dit is geïllustreerd door de zandtovenaar. Vervolgens zijn er presentaties gegeven door: Mihail Dumitru (EC), Annemiek Hautvast (LNV), en Prof. Dr. Martin Scheele (Humboldt University).

Hierna zijn de groepen gesplitst voor de presentaties en workshops waar kennis is gedeeld en verschillende landen updates hebben gegeven. Ook was er ruimte om te netwerken. De dag is afgesloten met een gezamenlijk diner en live muziek.

Field trips

De tweede dag is begonnen met een samenvatting van de vorige dag en presentaties. Er is onder andere een presentatie gegeven door Cécile Cremer, trend- en innovatie expert. Ook is er een paneldiscussie geweest over de implementatie van het nieuwe GLB en hoe we gaan samenwerken. Het panel bestond uit Henk Reinen (Regiebureau POP), Alex Datema (BoerenNatuur) en Alžběta Procházková (WWF-Centraal en Oost-Europa).

De dag is afgesloten met de veldbezoeken. De deelnemers hadden van tevoren hun keuze opgegeven. Zij hadden vijf keuzes uit veldbezoeken met een diversiteit aan thema’s en sectoren, zodat zij kunnen kiezen wat hen het meeste aanspreekt.