Rijkstrainee Janita blikt terug op een leerzame periode bij Regieorganisatie GLB

Janita van der Veen was van september 2023 tot maart 2024 werkzaam als Rijkstrainee bij de Regieorganisatie GLB. Doordat elke werkplek voor een Rijkstrainee een half jaar duurt, wordt er gekeken naar een zo concreet mogelijke opdracht of takenpakket. Volgens Janita is dat op deze eerste werkplek goed gelukt; Janita blikt terug op een fijne en leerzame periode.

“Mijn takenpakket draaide hoofdzakelijk om LEADER, een Europese subsidieregeling en een belangrijk onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Tegelijkertijd was er genoeg afwisseling en hoefde ik mij zeker niet te vervelen. Daarnaast was er ook ruimte om kleinere taken op te pakken, die zich op dat moment voordeden.

Vanuit mijn werk voor LEADER kreeg ik hierin twee opdrachten: het organiseren van de LEADER startdag. Deze bijeenkomst vormde de aftrap voor de nieuwe LEADER-periode. Daarnaast mocht ik onderzoek doen naar de toegevoegde waarde van LEADER in de POP3-periode. Dit onderzoek geeft inzicht in de afgelopen periode en is daarmee ook de pijler of een soort startpunt, waarop de meting van de volgende periode gebaseerd kan worden.”

Een aanrader

“De Regieorganisatie GLB zou ik zeker aanraden aan andere trainees, omdat je daar ook als trainee serieus onderdeel bent van het team. En dat jouw inbreng ook relevant is. Ik voelde mij erg welkom en vond LEADER erg leuk om mee bezig te zijn. In mijn takenpakket vond ik het mooi in balans, dat ik een praktische dag mocht mede-organiseren.

Daarnaast mocht ik, op de achtergrond, bezig met een onderzoek. Hierdoor heb ik kennis kunnen maken met een stuk op netwerk en op monitoring & evaluatie. Ik vond het een leerzame periode. Leefbaarheid op het platteland is voornamelijk mijn focus geweest. Ondanks het feit dat iedereen binnen deze Regieorganisatie werkt aan een eigen aandachtsgebied, hebben we uiteindelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen: toekomstbestendige landbouw.”

Volgende stap

“Mijn volgende werkplek wordt de afdeling Strategie, Kennis en Innovatie bij het ministerie van LNV. Hier mag ik aan de slag met twee diverse opdrachten, de ene gericht op groen in onderwijs (Groenpact) en op agroforesty met nadruk op voedselbossen.

Vanuit mijn studieachtergrond, de bachelor Trend Research & Concept Creation in Lifestyle, heb ik geleerd om innovatieve en maatschappelijke concepten te ontwerpen en vind ik het interessant om met innovatie aan de slag te gaan binnen de overheid. Daarnaast denk ik dat mijn communicatieve vaardigheden altijd van pas zullen komen. Ik ga er met een open blik in. En ik ga zien wat deze periode me gaat brengen.”