Werkplaats Netwerk Platteland goed bezocht

Groenblauwe diensten als potentieel verdienmodel voor boer en natuur. Dat was het thema tijdens de derde Werkplaats Netwerk Platteland op donderdag 30 mei in Wildlands in Emmen. Meer dan 200 actoren uit de agrarische sector kwamen hiervoor bijeen.

Vergroot afbeelding Panelleden in gesprek op het podium
Beeld: Michiel Plas

Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van LNV, beet het spits af. Vervolgens leidde Ingrid Jansen, directeur van Stichting Stimuland, een paneldiscussie waarin een aantal deskundigen met elkaar in gesprek gingen over prikkelende stellingen op het gebied van groenblauwe diensten. 

Elke minuut nuttig besteed

Ook tijdens de lunch kregen bezoekers de kans om te netwerken en hun kennis te delen en te vergroten. Naast de mogelijkheid om zelf vrij te wandelen door Wildlands, konden bezoekers meelopen met een expert. Zo waren er lunchwandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), de ecoregeling en over de voortgang van het Nationaal Strategisch Plan (NSP). 

  • Trekker op een nat veld
  • Beeld: Michiel Plas
  • Beeld: Michiel Plas
  • Beeld: Michiel Plas
  • Beeld: Michiel Plas

Brainstormen en elkaar inspireren

In de middag konden bezoekers deelnemen aan zogeheten werkbanken. Tijdens deze werkbanken gingen de deelnemers tijdens meerdere rondes met deskundigen in gesprek over onderwerpen als de toepassing van prestatie-indicatoren in de landbouwtransitie en de toekomst van het GLB 2028-2034. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel waar bezoekers konden napraten en ervaringen konden uitwisselen. 

Wil je meer weten?

Tijdens de Werkplaats werd een podcast opgenomen. Daarin gingen we onder andere in gesprek met  Marije Klever (BoerenNatuur) en Roel Jongeneel (WUR). Benieuwd wat zij over dit onderwerp te zeggen hadden? Beluister dan de podcast op Spotify.