‘Laat innovatie niet op de schouders van een paar pionierende boeren rusten’
Xander Pieterse, programmaregisseur GreenTechPort Brabant, begeleidt de werkbank Robotisering voor duurzame voedselketens tijdens de Werkplaats op 15 november. De belangrijkste boodschap die tijdens deze werkbank naar voren zal komen? De oplossingen op de bredere vraagstukken in de landbouw zou je niet op de schouders moeten laten rusten van enkel de pionierende boeren of tuinders. Deze moeten we gezamenlijk binnen de keten oppakken. ‘Je laat mensen niet in hun eentje risico nemen voor een toekomstbestendige sector. Dit doe je samen.’
Samenwerkingsverbanden
Xander Pieterse heeft een brede achtergrond met studies in de richtingen financiën en bedrijfseconomie en sociale wetenschappen. Van daaruit zet hij zich ook breed in op het gebied van duurzame landbouw. Zo is hij aangesloten bij de Taskforce Toekomstbestendige Stallen bij het Innovatie Netwerk Landbouw, vanuit een verkenningsinitiatief houdt hij zich bezig met open teelten, maakt hij deel uit van Gebiedsgericht Fieldlab Foodvalley Waardeert en is hij programmaregisseur bij GreenTechPort Brabant.
"Vanuit deze brede achtergrond zoek ik naar mogelijkheden om onze brede maatschappelijke vraagstukken in samenwerkingsverbanden op te pakken. Dat lukt een pionierende boer of tuinder - ongeacht hoe goed ze zijn – niet alleen. Dat geldt ook voor een onderzoeker of een ambtenaar. We hebben samen een maatschappelijke opgave. Dat gaat over arbeid, maar ook over bodem, lucht en water. We hebben steeds meer mogelijkheden om ons daar productief mee bezig te houden. Maar om het waar te maken, moet je ook steeds kijken naar waar de vervolgstappen en nieuwe kansen liggen."
Mogelijkheden robotisering
Tijdens de werkbank onderzoekt Xander als gespreksleider met drie innovators binnen de landbouw naar die kansen en vervolgstappen als het gaat om de inzet van robotisering. Met robotisering kunnen ondernemers kosten besparen, duurzamer ondernemen en, mogelijk ook, kwalitatief betere producten leveren. De vragen die aan bod komen zijn: hoe kan men zich daarmee onderscheiden in de markt voor betere marges bij de producent? En hoe wordt dit vormgegeven in samenwerking met de hightech-industrie en in dialoog met ketenpartners?
Aan tafel zitten Noralie van den Einden van Green Specialties Holland, Joris van der Kamp van Future Farmers en Geert-Jan van Roessel van LambWeston. Noralie vertelt over haar ervaring met de LaserWeeder. Dit is een landbouwwerktuig die – de naam verraadt het al – door middel van een laser onkruid verwijdert.
Joris is de ontwikkelaar van de Colorado Beetle Catcher, een mechanische plaagbestrijdingsmachine die gebruik maakt van het natuurlijke gedrag van de Coloradokever. De kevers worden van de plant geslagen en opgevangen, waardoor er geen chemisch bestrijdingsmiddel ingezet hoeft te worden. Interessant van deze vinding, is niet enkel het slimme werkingsprincipe, maar ook de manier waarop deze tot stand is gekomen; namelijk in goede samenwerking en gedeeld eigenaarschap met telers.
Geert bespreekt hoe, wanneer je als tuinder of boer extra investeringen doet voor verduurzaming en wellicht een kwalitatief hoogwaardiger product, dit kan worden gewaardeerd. Hoe zorgen we ervoor dat telers, tuinders, boeren die voortvarend aan de gang gaan, ook vanuit financieel perspectief duurzame keuzes kunnen maken?
Kloof overbruggen
“We willen tijdens de werkbank eerst laten zien waar de drie sprekers mee bezig zijn, wat zij geleerd hebben en wat, vanuit hun perspectief, de volgende stappen zijn. Daarna onderzoeken we met de groep waar de uitdagingen liggen. De eerste resultaten van de LaserWeeder en de Colorado Beetle Catcher zijn al heel goed. Dus wat is er nu nodig om verder te ontwikkelen? Er komen twee werelden bij elkaar, namelijk die van de tech-leverancier en die van de agrariër. Hoe overbrug je die kloof? Hoe deden Joris en Noralie dat? En wie neemt de verantwoordelijkheid om de keten samen te brengen?”
Voor Xander is het belangrijk dat de drie sprekers goed hun verhaal kunnen vertellen. “Er moet in kaart worden gebracht wat degenen die de pitches geven nodig hebben om verder geholpen te worden. En niet alleen zij, maar ik hoop ook dat we op abstract niveau inzicht krijgen in het innovatieproces. Wat is er nodig om dit te versnellen? Met één agrarische ondernemer heb je je business case niet rond. Hoe zorgen we ervoor dat de early adaptors al klaar staan om met hen in zee te gaan?”
Xander hoopt ook dat er vanuit het publiek aanknopingspunten gevonden worden. “Dat het belang van het ondersteunen van pionierende tuinders, boeren en innoverende techbedrijven gezien wordt. Het vraagt nogal wat om een idee uiteindelijk op een erf goed en consistent in te kunnen zetten.”
Ben je enthousiast geworden? Meld je nu aan voor onder andere deze werkbank!
Twijfel je nog? Laat je inspireren door een van de andere werkbanken die tijdens de Werkplaats Netwerk Platteland worden gegeven: