‘Steden en hun inwoners willen community’s bouwen op het gebied van voedselproductie’
Op 15 november vindt de vierde Werkplaats Netwerk Platteland plaats. Tijdens deze Werkplaats kun je verschillende werkbanken volgen, om je te laten informeren door experts uit de praktijk. Noud Janssen is betrokken bij de totstandkoming van de werkbank ‘Cities Leading Food Production’. Noud maakt met de stichting HubOranje! de verbinding tussen stad en platteland; de burger en de boer. Noud vertelt wat deze werkbank zo actueel en interessant maakt.
De juiste partijen verbinden
Noud Janssen en Albert Hoekerswever werken samen vanuit HubOranje! met hun partners om vanuit hun netwerk vitale, duurzame en circulaire concepten te promoten en te ontwikkelen. Ze doen dit vanuit 3 niveaus; op boerderijniveau, het niveau van korte ketens en op systeemniveau. Ze zien het als een uitdaging om met deze aanpak verbinding te maken met voedselcommunity’s die ontstaan met de stad Utrecht als voorbeeld.
Noud: “We werken samen met Mark Frederiks van Amped/Eu4advice en de Jaarbeurs Utrecht om deze ambitie richting te geven en de juiste mensen en partijen te verbinden. Na corona is voedsel prominent op de radar gekomen van steden die hiermee een mogelijkheid zien om in samenwerking met boeren de economische en ecologische en maatschappelijke uitdagingen op te pakken.”
Meer aandacht onder burgers
“De impact van voedselproductie raakt alle facetten van de samenleving. Dat veel mensen zich druk maken over voedsel en voedselproductie is dan ook een goede ontwikkeling, want het ontwikkelen van een vitaal, gezond en volhoudbaar voedselsysteem is immers van ieders belang. Belangrijk hierbij is om de verbinding tussen voedselproductie op het platteland (lees de boer) weer in verbinding staat met de burger in de stad (lees de consument). Dialoog, verbinding, begrip en kennisuitwisseling zijn hierbij belangrijke items.”
Wens voor de Werkplaats
“De werkbank ‘Cities Leading Food Production’ op 15 november wordt gegeven door Mark Frederiks . Ik vertrouw erop met deze werkbank bij te dragen aan een stukje wederzijds begrip. Verbindend tussen degene die voedsel produceren, de boer en degene die voedsel willen gaan produceren en de burger/consument. De juiste mix van korte ketens zal hierin leidend zijn.”
Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor de Werkplaats!