Kwaliteit komt altijd bovendrijven

Biosfeer in Groede, Zeeuws-Vlaanderen is een bedrijf dat al jaren op biologisch gecertificeerde wijze tarwegras en medicinale kruiden kweekt.

Eigenaar Nick Sinke had echter een droom: Zeeland op de kaart zetten als kruidenregio van Nederland. Met behulp van LEADER-subsidie kan Sinke deze droom nu gaan waarmaken.

Biosfeer in Groede

In 2017 startte met POP3-subsidie van de EU en de provincie Zeeland het LEADER-project ‘Biosfeer’ in Groede. Het project loopt tot eind 2019.

Doel:

  • Oprichten van een kruidencentrum (teelt, ontwikkeling en verwerking) als aanjager van een economische ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen tot kruidenregio.
  • Binnen het project worden er kruidenproducten ontwikkeld en geproduceerd op het gebied van gezondheid en welbevinden voor mens, dier en plant en kan er een nieuwe bedrijfskolom ontstaan.

Passie voor innovatie en kruiden

Met 7 hectare is de boerderij niet groot te noemen maar het is wel een bedrijf met een gevestigde naam als het aankomt op het kweken van tarwegras en medicinale kruiden en het verwerken van planten tot eindproducten en halffabricaten (een grondstof die reeds bewerkt is, maar nog verder moet worden bewerkt tot een eindproduct).

Met passie voor innovatie en voor zijn kruiden heeft Sinke door de jaren heen behoorlijk wat kennis en ervaring opgebouwd. Die wil Sinke nu  inzetten voor een nieuw project: een kruidencentrum dat een rol gaat spelen als aanjager van een economische ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen tot kruidenregio. Dit project is mede tot stand gekomen door LEADERsubsidie.

Professionele begeleiding voor lokale ondernemers

Ondernemers krijgen hier de mogelijkheid om lokale kruidenproducten te ontwikkelen onder de certificering en professionele begeleiding van Biosfeer. En die begeleiding en de machine-uren binnen de  productontwikkeling zijn maar liefst gratis!

“Je kunt hierbij denken aan lokale siropen, veevoederadditieven voor fytotherapie (kruidengeneeskunde) bij dieren of plantaardige  gewasbeschermingsmiddelen. Maar ook een ondernemer die een idee  heeft voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld een goede zeep is bij ons welkom. En doordat de kruiden ook bij ons gekweekt kunnen worden is er dus sprake van echt een korte keten,” vertelt Sinke.

Vergroot afbeelding
Beeld: Phil Nijhuis

Kwaliteit staat hoog in het vaandel

Sinke: “Wij kunnen een rol spelen in de teelt, de productontwikkeling en
de verwerking van kruiden. Onze hele bedrijfsvoering is erop gericht om een hoogwaardig biologisch product te leveren.”

Dit is voor Sinke erg  belangrijk, want van huis uit heeft hij al meegekregen “kwaliteit komt  altijd bovendrijven” en dat is in zijn duurzame bedrijfsvoering in alles te merken.

Dat geldt ook nu al bij de kruidenkweek en verwerking voor  bijvoorbeeld de moedertincturen. Een fytotherapeut uit Zuid-Holland en al jaren klant beaamt dat hij zeer tevreden is over de kwaliteit van de tincturen van Biosfeer. “Het is dé leverancier met het grootste  assortiment biologisch gecertificeerde tincturen.”

Biologische boeren gezocht

Het centrum is inmiddels ingericht en de eerste klanten heeft Sinke ook al. Sinke: “We zijn nu enthousiast gestart en rond de zomer verwacht ik publiciteit te kunnen geven aan deze eerste resultaten. En natuurlijk om nieuwe geïnteresseerden te werven.”

Daarnaast hoopt Sinke ook lokale biologische boeren te interesseren voor de kruidenteelt, zodat het aantal hectares Zeeuwse klei waarop kruiden gekweekt worden, steeds verder uitbreidt.