Duurzamere aardbeienteelt

Zoetere, rodere aardbeien dan gemiddeld. Dat is een van de voordelen van de overkapping die Jan en Judith Scholman met hulp van JOLA-subsidie in 2020 lieten plaatsen op hun aardbeienbedrijf in het Utrechtse Lopikerkapel. De grootste winst is een duurzamere teelt, met minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De hoogte van de overkapping speelt daarbij een belangrijke rol.

Innovatieve overkapping aardbeienteelt

In 2020 startte met POP-geld in de provincie Utrecht het project 'Innovatieve overkapping aardbeienteelt'. Looptijd: 1 jaar. Doel: verduurzaming van de aardbeienteelt.

“De folie-overkapping helpt ons verduurzamen”, stelt Jan Scholman. “Onder folie zijn de vruchten minder kwetsbaar voor extreme weertypes als hoosbuien, hagelbuien en hitte. Het levert meer productiezekerheid op.”

Scholman koos voor meer ruimte boven de goten met planten en zette de bogen verder uit elkaar dan gebruikelijk is. Daardoor is het klimaat eronder luchtiger dan in andere tunnels. Deze innovatie scheelt schimmelaantasting, waardoor minder chemische gewasbescherming nodig is. “We merken dat de planten vitaler zijn. Onder dit type overkapping realiseren we meer opbrengst met minder input van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.” Bijkomend voordeel van de luchtige tunnels is een prettiger werkklimaat.

Vergroot afbeelding Man met kist aardbeien in de hand
Fruitteler Jan Scholman uit het Utrechtse Lopikerkapel

Natuurlijke vijanden

Omdat de overkapping open is en de fruitteler op de bodem gras laat groeien, komen natuurlijke vijanden van ziektes en plagen makkelijk in de aardbeienplanten terecht. “We lopen wekelijks door het gewas om vakje voor vakje te spotten of er geen schimmel of bijvoorbeeld luis in de planten zit. Vroeger betekende één luis: spuiten. Als we tegenwoordig een aantasting zien, wachten we eerst af of de natuur het oplost. Vaak werkt dat.”

Roder en zoeter

Dat de vruchten onder folie minder kwetsbaar zijn, heeft naast duurzaamheid nog een voordeel. “We kunnen ze rijper plukken, zonder dat ze aan houdbaarheid inboeten. De consument krijgt daardoor zoetere en rodere aardbeien.”

Aan de straat staat een aardbeienautomaat waar voorbijgangers verse aardbeien kunnen kopen. De meeste aardbeien vinden lokaal hun weg naar de consument, via supermarkten in de omgeving.

Gestart als scholier

Jan Scholman teelt samen met zijn vrouw nu op 3,5 hectare aardbeien. Als zestienjarige begon hij als plukker op het bedrijf, toen nog met aardbeien, bessen en kersen. Tien jaar geleden huurde hij het bedrijf van de oude eigenaar en in 2018 heeft het koppel het bedrijf gekocht en zich toegelegd op uitsluitend aardbeienteelt, in goten.

Subsidie voor jonge boeren

Met de JOLA-subsidie konden de Scholmans een kleine 0,5 hectare overdekken. “Dankzij de subsidie komen we sneller op het duurzaamheidsniveau waarop de maatschappij ons wil hebben.” De resultaten waren zo goed, dat het stel in 2022 nog eens een halve hectare van een nieuwe overkapping heeft voorzien. De bedoeling is binnen een aantal jaren het hele bedrijf op deze manier te overdekken.

De JOLA-subsidie is bestemd voor boeren tot 41 jaar, voor maximaal drie investeringen, tot een bedrag van € 20.000. Voor de eerste overkapping ontving Scholman € 14.850. “Aanvragen was niet moeilijk. We voldoen qua leeftijd aan de voorwaarden en deze investering staat op de lijst van duurzame projecten van de JOLA-regeling.”