Fladderfarm

De mobiele kippenstal van project ‘Fladderfarm mobiel’ (Egg & People) is een nieuw concept, waarbij kippenboer Peter van Agt met minder dieren toch een goede boterham kan verdienen. Samen met Erik van den Oord is dit Brabantse project tot stand gekomen. Het project heeft POP3-subsidie ontvangen onder de maatregel ‘Samenwerking voor innovatie’.

Fladderfarm

In 2019 startte in Noord-Brabant met POP-subsidie het POP-project ‘Fladderfarm mobiel’. Looptijd: 3 jaar. Doelen:

  • Verder ontwikkelen van een mobiele kippenstal (kipcaravan), waarin op kleinschalige wijze kippen eieren leggen.
  • De kipcaravan heeft alle voorzieningen van een moderne stal, waaronder legnesten en een klimaatcomputer.
  • Ontwikkelen en uitrollen van een businessmodel binnen de pluimveehouderij (met egg-drives). Hiermee wordt met minder dieren meer geld verdiend.
  • Er wordt een abonnementsmodel opgezet, dat wordt uitgetest in de metropoolregio Eindhoven.

Van den Oord kent Van Agt al sinds de schoolbanken, maar bij een ondernemersborrel in Oirschot hebben ze de handen ineen geslagen. Van den Oord: “Peter had op een vakantie in Oostenrijk het idee van een mobiele stal gezien. Hij wilde dat hier in Nederland graag uitvoeren, maar wist niet precies hoe hij het moest aanpakken. Kippen houden is een vak apart en Peter is daar heel goed in. En ik ben gespecialiseerd in nieuwe business­modellen en heb een groot netwerk dat goed van pas kwam bij de ontwikkeling van dit initiatief. Samen zijn we het experiment aangegaan.” 

Vergroot afbeelding 3 mannen met grote doos eieren in de hand met op achtergrond mobiele kippenstal
Van links naar rechts: Peter van Agt, Erik van den Oord en Martin Houben (directeur boomkwekerij Udenhout) van het project ‘Fladderfarm mobiel’ in Brabant

Kipcaravan met egg-drive

De kipcaravan is een mobiel en compleet zelfvoorzienend stalsysteem met zonnepanelen en regenwateropvang. De caravan biedt ruimte aan circa 250 kippen met een paar hanen en staat op locaties in de natuur. Kippen zijn van nature bosdieren. Onder de beschutting van bomen en struiken kunnen ze hun kostje bij elkaar scharrelen. De eieren worden rechtstreeks aan consumenten verkocht via een mobiele eierautomaat, de zogenoemde egg-drive. Deze staat in de nabijheid van de kipcaravans. De kipcaravan is in eigen beheer ontworpen en gebouwd door een Nederlandse constructeur die zijn werkplaats heeft in een vrijgekomen agrarisch bedrijfsgebouw (VAB).

Hulpboeren

“De kipcaravans staan nu aan de Groene Corridor, een groene verbinding tussen Eindhoven en Oirschot. Uitbreiding vindt plaats in het Van Gogh Nationaal Park. Ze worden elke twee weken zo’n 100 meter verplaatst.” Lachend vervolgt Van den Oord: “Het is dus niet zo dat we ermee gaan rondrijden, hoor! Als we bijvoorbeeld een perceel van 600 meter hebben dan kunnen we de caravan een stuk of zes keer verzetten. En de egg-drive blijft dan op dezelfde plek staan. Hulpboeren – mensen met een arbeidskans – worden betrokken bij het verzorgen van de dieren en hebben daarmee een mooie dagbesteding.”

Tevreden subsidieaanvragers

Van den Oord vertelt dat hij tevreden is over hoe de POP3-subsidieaanvraag is verlopen. “Ja, dat traject is best goed gegaan. Tuurlijk is zo’n aanvraag best veel werk, maar het is een groot project en we hebben ook een forse financiële bijdrage gekregen. En met de hulp van provincie Noord-Brabant en Stimulus hebben we snel een quick scan kunnen doen, waarbij gekeken is naar de haalbaarheid van het project. Er zat ook veel positieve energie op, en mensen die de eieren kochten waren heel enthousiast. Dus daarmee merkten we al meteen dat we een goed concept te pakken hadden.”

Betere prijs voor de kippenboer

De goede boterham voor familie Van Agt zit hem in het kleinschalige met lokale afnemers. Van den Oord: “De hele tussenketen van supermarkt et cetera is er tussenuit. Mensen hebben kakelverse eitjes, en betalen niet meer dan in de supermarkt. Maar wij ontvangen een betere prijs.” Primaire winst zit hem dus in de eieren. Peter van Agt kan met minder dieren meer verdienen. En bovendien krijgen de kopers meer waar voor hun geld: ze dragen hiermee bij aan extra dierenwelzijn, lagere CO2- en stikstofuitstoot en een bijzondere dagbesteding voor mensen met een arbeidskans.

Oproep

Van den Oord voegt tot slot nog toe: “Als er mensen zijn die dit lezen, deze gedachte omarmen en dit samen met ons tot een succes willen maken: meld je dan bij ons! Dat kan een zorginstelling zijn die een dagbesteding zoekt, iemand die een mooie locatie heeft waar de kipcaravan kan staan of iemand die onze eieren wil opnemen in zijn assortiment. Wij komen graag met hen in contact.”