Larven kweken op restafval

In een oude koeienstal in het Zuid-Hollandse Giessenburg kweken Seppe Salari en zijn twee compagnons van InsectoCycle larven van de zwarte soldaatvlieg. Hun ultieme doel is om hiermee een duurzame vorm van veehouderij te lanceren als nieuw boerenverdienmodel. Maar voordat het zover is, werken zij aan het optimaliseren van de insectenkweek in het POP3-project Feed Back Farm.

Salari studeerde biologie in Wageningen. In zijn vrije tijd verbouwde hij in zijn studentenhuis wat aardappels en sla en kweekte hij tilapia. Hij wilde bewijzen dat hij eigenhandig voor een volwaardige, duurzame maaltijd kon zorgen. Maar hij ontdekte dat het vismeel, waarmee hij zijn vissen voerde, voor 80% uit Zuid-Amerika kwam. “Schepen met kilometerslange netten schrapen daar de bodem leeg om van de gevangen vis vismeel te maken.”

Doomsday preppers

Speurend op internet naar ecologisch meer verantwoord visvoer, liet hij zich inspireren door video’s van doomsday preppers – veelal Amerikanen die zich voorbereiden op een heftige ramp door zelfvoorzienend te zijn. Zij wekken zelf stroom op en kweken hun eigen voedsel, waaronder vis gevoerd met larven van de black soldier fly. “Deze vlieg, zo groot als een flinke wesp maar ongevaarlijk, legt 500 tot 1.000 eitjes per keer. Na een paar dagen komen de eitjes uit en na twee weken zijn het volgroeide larven. De larven dienen als voer voor kippen of worden vermalen tot visvoer.”

YouTube

Terwijl Salari thuis zwarte soldaatvliegen hield, zochten startende ondernemers Jason Kiem (industrieel ecoloog) en Jesse Turkstra (werktuigbouwkundige) naar duurzame innovaties in de landbouwsector. Zij stuitten op Salari’s YouTube-filmpje over aquaponics – een systeem waarbij vissenmest wordt gebruikt als plantenvoeding – en kwamen zo in contact met elkaar. Hun talenten vulden elkaar aan en in 2017 besloten zij het bedrijf InsectoCycle op te richten om insectenkwekerijen te realiseren.

Feed Back Farm

Samen met Zuivel- en Kaasboerderij Kuiper startte InsectoCycle in 2020 de proeftuin Feed Back Farm, mede gesubsidieerd vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).


Kuiper stelde een leegstaande schuur ter beschikking en voorziet de jongemannen van boerenkennis.

Verwaarden van reststromen

Het doel van Feed Back Farm is om duurzaam vis- en diervoer te ontwikkelen door het gebruik van agrarisch restafval. De larven van de zwarte soldaatvlieg zijn hiervoor uitermate geschikt. “De vliegen groeien razendsnel en eten nagenoeg alles”, aldus Salari. Ze leven op reststromen, zoals de kaaswei van de overbuurman, afgekeurde aardappels, witlofstronken en broodkruimels. Ui en prei laten ze  liever links liggen. “Maar tweehonderd kilo afgekeurde chips ging er goed in, al zorgde dat wel voor vette larven met een lager eiwitgehalte.”

Regelgeving

Twee weken nadat de larven uit hun ei kruipen, worden zij verwerkt tot vis- en diervoer: levende larven gaan naar kippen, gedroogde larven zijn bestemd voor reptielen en volièrevogels en insectenmeel vervangt het vismeel in visvoer. De regels voor het verwerken van dierlijke producten in voer voor landbouwdieren zijn nog volop in ontwikkeling. Zo mag pluimvee bijvoorbeeld wel levende larven eten, maar larven als verwerkt product nog niet.

Boerderij van de toekomst

Inmiddels werken de drie meer dan fulltime. Door hun ideeën en frisse zin groeide hun netwerk en werden deuren geopend. Toch voelt Salari zich niet de boer van de toekomst. “Wij zijn meer  onderzoeker dan productiebedrijf. We ontwikkelen nu een bedrijfssysteem voor agrariërs die een overstap willen maken naar een sector met minder emissies en overlast, bijvoorbeeld varkensboeren. We zien het zo voor ons: wij kweken de larveneieren en brengen die naar de insectenboeren. Zij fokken de larven op in hun leegstaande stallen en brengen die naar een grote centrale fabriek  voor verwerking.”

Larvenpaté

Momenteel wordt er in de schuur in Giessenburg 300 kilo larven per week gekweekt. “Om het rendabel te maken, moet je naar tonnen per dag.” Eind dit jaar hoopt IntsectoCycle een kwekerij te openen die op grotere schaal larven levert. En wanneer de larvenpaté in de winkel ligt? Voor nu worden de larven alleen verwerkt in vis- en diervoer. “Mensen zitten nog niet op larvenmeel in hun eten te wachten. Maar”, nodigt Salari uit, “als een kok zin heeft om iets van insecten te maken, mag ie 100 kilo komen halen!”