Het landschap van de toekomst

Hoe ziet het landschap van de toekomst eruit? Welke rol speelt het landschap in het verdienmodel van boeren en boerinnen? En hoe draagt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) hieraan bij? Tijdens de zesde Werkplaats Netwerk Platteland op 21 november 2025 brengen we verschillende perspectieven samen en verkennen we hoe het GLB het landschap van de toekomst kan ondersteunen. Samen met Stimuland, provincie Fryslân, Landschapsbeheer Friesland, LandschappenNL, Wageningen University & Research en Groen Kennisnet wordt deze Werkplaats georganiseerd.

Ben je geïnteresseerd in de Werkplaats 'Het landschap van de toekomst'? Vul dan het interesseformulier in met je e-mailadres. Je ontvangt als eerste een bericht zodra de aanmelding opent. Heb je vragen of ideeën voor de Werkplaats? Laat het weten via het formulier!

Datum: vrijdag 21 november 2025 | Tijd: 10:00u - 15.30u | Locatie: Natuurmuseum Fryslân (Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden)

Het landschap

Landschap is één van de onderdelen van de eco-regeling uit het GLB, waarmee boeren en boerinnen maatregelen kunnen nemen en punten kunnen verdienen voor een premie per hectare. Daarnaast kan beheer en onderhoud van het landschap ook gefinancierd worden uit de gelden voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) en uit specifieke landschapsfondsen en landschapsregelingen.

Het landschap heeft ook een culturele connotatie, waarbij trots en verbondenheid voor veel mensen een rol spelen bij de waardering van het landschap in hun omgeving. In Fryslân speelt hierbij het begrip Mienskip een belangrijke rol.

Het gesprek over de toekomst van ons landschap kent een groot aantal invalshoeken, waarover wij graag met jou van gedachten wisselen. Graach oant sjen yn novimber!

Voor wie is de Werkplaats?

De Werkplaats is bedoeld voor boeren en boerinnen, bewoners en gebruikers van het platteland, organisaties en overheden, adviseurs, onderzoekers en andere actoren op het gebied van landbouw, natuur en biodiversiteit.