Werkplaats 'Leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland'

Op donderdag 30 november 2023 vond de tweede Werkplaats van het Netwerk Platteland: Leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling op het platteland plaats. De Regieorganisatie GLB, Stichting Stimuland, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) en LEADER Netwerk Nederland (LNN) organiseren deze Werkplaats. De Werkplaats vond plaats bij Buitenplaats Kameryck in Kamerik.

Bekijk hier de presentaties en impressie van deze dag.

Ochtendprogramma

Dagvoorzitter Chantal Everaardt, verslaggever bij RTV Oost, leidt de plenaire sessie in de ochtend. Roel During, wetenschapper en onderzoeker van Wageningen University & Research, trapt de dag af met het thema van deze Werkplaats. Wat bedoelen we met een leefbaar platteland? Hoe ziet een gezond platteland eruit? Wat voor platteland willen we eigenlijk hebben?

Ingrid van Huizen, ad interim opgavemanager Landbouw & voedselproductie bij de provincie Friesland en lid van het Kernteam Werkplaats, benadert leefbaarheid vanuit de provinciale context. Ellen Nauta, burgemeester van plattelandsgemeente Hof van Twente en voorzitter van het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten P10, vertelt wat leefbaarheid betekent op gemeentelijk niveau. De ochtend wordt afgesloten door Jeroen van Wijk, melkveehouder uit Odijk en voorzitter van LTO Noord provincie Utrecht, met de vraag: Wat betekent beleid in de boerenpraktijk?

Wat gebeurt er op het Marktplein?

Maak kennis met diverse organisaties die betrokken zijn bij een leefbaar platteland en ontdek wat zij doen. Aanwezig zijn onder andere LEADER Netwerk Nederland (LNN), Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK), Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (vab), Groen Kennisnet, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Regieorganisatie GLB en het Kernteam Werkplaats. Ook is er een stand over het GLB en zijn er vertegenwoordigers van POP3-projecten aanwezig. Het Marktplein is de ideale plek om kennis te vergaren en inspiratie op te doen en te netwerken. Graag zien we jullie op het Marktplein!

Veldexcursie naar het Veenweidegebied bij Kennis Transfer Centrum Zegveld

Om verbinding te leggen naar de problematiek en de uitdagingen in de regio en de boerenpraktijk, gaan we naar Kennis Transfer Centrum (KTC) Zegveld. Dat is dé locatie voor onderzoek, kennisdeling en innovatie in de Veenweiden. Tijdens deze veldexcursie bezoeken we verschillende pilots, zoals het Extensief veenweideverdienbedrijf en Gescheiden met Waarde. De ‘Waterkaravaanbus’ van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) vervoert de deelnemers. KTC en DAW verzorgen de veldexcursie gezamenlijk.

Werkbanken

Programma en locatie

De Werkplaats vond plaats bij Buitenplaats Kameryck, Oortjespad 3, 3471 HD, Kamerik. Een bijzondere locatie in het landelijk gebied van het prachtige Groene Hart. Bekijk hier het volledige programma.

Vragen?

Neem contact op met Ingrid Jansen (directeur Stichting Stimuland en kwartiermaker werkplaats) of Erika Frankhuizen (coördinator netwerken). Ingrid is te bereiken via ijansen@stimuland.nl of 06-46 60 35 92 en Erika via e.m.frankhuizen@roglb.nl of 06-15 27 53 12.