Rural Vison Week en RIAwards 2021

Het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling (ENRD, European Network for Rural Development) organiseerde van 22 t/m 26 maart de Rural Vision Week. Tijdens het online evenement werden ook de Rural Inspiration Awards 2021 uitgereikt. Het POP3-project ‘Boeren meten water’ stond op een shortlist van 20 Europese projecten en dong mee naar de prijs.

Het thema van de week was: stel je de toekomst van Europees platteland voor. Centraal stond de visie van de Europese Commissie op het Europees platteland over 40 jaar. Vorig jaar is hierover een enquête verspreid onder de lidstaten. De uitkomsten en resultaten werden tijdens online workshops, een digitale markt en webinars besproken met deelnemers uit de lidstaten. Een groot aantal bijeenkomsten kun je terugkijken via YouTube.

Boeren meten water is genomineerd voor de RIAwards
Beeld: ©ENRD / ENRD
Boeren meten water is genomineerd voor de RIAwards

Rural Insipiration Awards 2021

Tijdens de week werden ook prijzen uitgereikt aan inspirerende Europese plattelandsontwikkelingsprojecten. Een vakjury boog zich over de 125 inzendingen uit 22 lidstaten en selecteerde 20 projecten voor een shortlist, waaronder het Nederlandse project ‘Boeren meten water’. De prijs in de categorie ‘Digital futures’ ging uiteindelijk naar het Duits project: The HofladenBOX (DE); ‘Boeren meten water’ hoort bij de top 5 in die categorie. De uitzending is terug te zien op YouTube.

Felicitaties aan de winnaars in de verschillende categorieën:

Akkerbouwer en bestuurslid NAJK, Willem Voncken, vertelt in een videoboodschap over biodiversiteitsbeheer op zijn bedrijf in 2040.
Beeld: ©ENRD / ENRD
Akkerbouwer en bestuurslid NAJK, Willem Voncken, vertelt in een videoboodschap over biodiversiteitsbeheer op zijn bedrijf in 2040.

Videoboodschap

Tussen de presentaties door waren videoboodschappen van jonge boeren te zien. Zij vertelden heel kort hoe zij dachten dat hun platteland er in 2040 zou uitzien. Op deze manier trok het Europese platteland in al haar diversiteit aan je oog voorbij. Voor Nederland benadrukte Willem Voncken, akkerbouwer en bestuurslid van het Nederland Agrarisch Jongeren Contact (NAJK), de rol van biodiversiteit in zijn bedrijfsvoering: “In 2040 zal biodiversiteitsbeheer al jaren een winstgevend onderdeel zijn van het bedrijfsplan van mijn boerderij.”

Zie ook: