Nieuwsspecial 1 Klimaat - 2019

Het Regiebureau brengt dit jaar, naast een aantal reguliere nieuwsbrieven, ook een aantal thematische nieuwsbrieven uit. Dit is de eerste, een special over klimaat. Andere nieuwsbrieven zullen gaan over bodem, biodiversiteit, nutriëntenkringloop en de positie van de boer in de keten. Dit zijn belangrijke thema’s in het beleid van rijk en provincies. En die ook onderdeel vormen van de visie van Minister Schouten.

Gelukkig starten we hier niet van nul af aan. Ook in het huidige POP3-programma zijn dit thema’s die, soms onder een andere titel, terug te vinden zijn in POP3-projecten die zijn en worden uitgevoerd.

 

Waarom deze specials?

Met de specials willen we laten zien wat er al gebeurt omdat het van belang is dat de opgedane kennis en ervaring ook breder wordt gedeeld. Dan kunnen nieuwe initiatieven nog beter een vliegende start maken.
Aan de Haagse vergadertafels wordt nog volop gesproken over van hoe we van een ontwerp klimaatakkoord tot de volgende stappen komen en hoe de rekening eerlijk wordt verdeeld. Wat er ook uitkomt, een ding is duidelijk: ook de landbouw wil en zal haar bijdrage leveren. Het nieuwe GLB zal daar zeker ondersteuning aan gaan bieden.

bijdrage aan klimaatdoelstelling

In het POP3-programma worden nu al veel projecten uitgevoerd die bijdragen aan het naderbij brengen van de klimaatdoelstelling voor de landbouw. Via verschillende maatregelen, zoals de Jonge Landbouwers regeling. Subsidie kan worden verkregen voor investeringen in zonne- en windenergie.

Maar POP3 doet ook veel met innovatieprojecten. Zowel op het gebied van klimaatadaptatie (Flexibel waterpeilbeheer), als klimaatmitigatie (Zeewier in gezonde melkveehouderij) als een combinatie van beiden (Beter Organisch Bemesten in de bollenteelt). Ook Leader draagt bij, zie project Warmteopslag in lege mestput. Mooie voorbeelden te over, en het topje van de ijsberg. Meer mooie voorbeelden hier op onze website.

In de nieuwsbrief verder nog verschillende andere berichten, die een overzicht bieden wat rond POP3 en toekomstig GLB speelt. Ik wens u veel leesplezier! Ger de Peuter